Intressant tidningsurklipp om musiken i kyrkan

FullSizeRender-2

Den här bilden är tagen från en tidning där en dam ställer en fråga till världskände predikanten Billy Graham angående att kyrkan inte vill spela samma gamla sånger som alltid spelats och som pekar lite grann på den otolerans som tyvärr finns fortfarande inom kyrkan inför den musik som ”inte passar in” Nedanstående finns artikeln fritt översatt till svenskan.

Kyrkomedlem besviken på ny musik på gudstjänsten

Bäste pastor Graham. Kanske är jag bara gammalmodig men då och då brukar vår kyrkas musikansvarig introducera nya sånger i gudstjänsten och jag känner inte för dem. Jag gillar gamla psalmer och önskar att han höll sig till dem. Ska jag beklaga mej till vår pastor? Mrs. E.W.W.

Svar: Jag vet att det här har varit en kontroversiell fråga i många kyrkor och jag låtsas inte att jag har alla svar särskilt inte sedan jag inte är särskilt musikalisk. Men vi har en sjungande tro och Gud har gett oss musikens gåva för att prisa honom. Psalmisten förklarade ”Med sjungande läppar ska min mun prisa dej” Psaltaren 63:5

Istället för att beklaga dej inför din pastor (eller någon annan) uppmanar jag dej att fråga efter Guds hjälp att vara tacksam för all musik som visar oss på Gud, ny eller gammal. Nej, du kommer säkert inte gilla en del av den men andra gör och Gud kan använda den i deras liv för att uppmuntra dej och för dem närmare till Kristus.Kom ihåg. De gamla psalmerna som du gillar var en gång i tiden nya och någon person då gillade dem heller inte.

Ibland, är jag rädd, en hymn kan bli som familjär för oss att vi sjunger den utan att tänka på orden. Men det är fel, därför att då blir vår sång tom och meningslös. Låt inte det här hända dej, men meditera över orden på sången du sjunger och gör dem över till en bön. 

Din musikansvarige har förmodligen varit vis nog att introducera nya sånger sakta; en total förändring av allting på en gång kan vara förödande. Be för honom och uppmuntra honom, låt honom veta att du är tacksam för hans gåvor. Ja, låt honom veta att du uppskattar de gamla psalmerna men stötta honom  också när han försöker nå en ny generation genom musiken.

No Comments

Kommentera